Hörnefors

 Även kallat "pärlan vid havet" Ca 1600 hushåll beläget 25 km söder om Umeå längs E4:an.Bruksamhälle fram till 1980-talet när papperfabriken lades ned.Även känt för Norrbyskärs sågverk som fram till 1950-talet var ett mönstersamhälle beläget på en av öarna i skärgården.Idag en turistattraktion.

Samhället Hörnefors innehar grundskola från förskoleklass till åk 9.Flertalet dagis samt olika möjligheter till friluftsliv som badhus, elljusspåranläggning ,idrottshallar och idrottsanläggningar. Aktivt föreningsliv där idrottsföreningen HIF- de röda lejonen är den största.Goda möjligheter för de fiskeintresserade med havet, Hörneån, samt Håltjärn.

Med sin placering intill havet finns det även naturligtvis en aktiv båtklubb som sköter om båthamnen. Skoterklubb samt bilklubben Corner Creek Cruisers är exempel på andra aktiva föreningar. Motorsport är även det en diciplin som många Hörneforsare genom åren varit och fortfarande är aktiva i. Folkrace,Rallycross, Rally, Dragracing m.m. Hörneforsarna har alltid haft ett stort intresse för motorer och teknik kopplat till detta.

Som samhällservice kan nämnas att Hörnefors innehar 2 livsmedelsbutiker, 1 spelbutik med kiosk, Tento Gym, bensinstation samt flertalet restauranger, Samtliga med generösa öppettider. Många är det även som besöker klädbutiken H & H. Känt vida omkring för en service i världsklass.

Som kända Hörneforsare kan nämnas de fotbollsspelande bröderna Nordahl, med Gunnar Nordahl i spetsen. Bert-Åke Warg, skådespelare och estradör samt tidigare politikern Anita Gradin.